Iluminat interior - simplificat

Iluminarea potrivita are un impact extraordinar de mare asupra starii tale de spirit si te poate face mai relaxat si mai productiv.

Orice designer cu experienta va spune ca iluminatul este un ingredient esential atunci cand decorezi o camera - lucru pe care multi oameni nu-l iau in considerare.

Daca esti tentat sa petreci mai mult timp alegand mobilierul sau sa te incurci in tapete, nu uita ca lumina poate transforma complet un spatiu interior - nu doar prin iluminarea colturilor intunecoase, ci si prin impactul pe care-l are asupra emotiilor oamenilor ce patrund in camera respectiva.

Lumina are un impact puternic. Lumina poate ridica moralul unei persoane, poate inspira productivitatea si ne poate ajuta sa fim mai motivati. Acasa, lumina incurajeaza lucrurile marunte - rutinele noastre de dimineata sau momentele pe care le petrecem cu prietenii.

Iata cateva sfaturi pentru creare unui spatiu bine luminat:

Iluminat interior - mai multe surse de lumina

Cei mai multi designeri sunt de acord ca ai nevoie de mai multe surse de lumina intr-o camera. Gandeste-te la iluminat interior ca la ceva ce trebuie stratificat: fiecare camera ar trebui sa aiba un amestec de surse de lumina, inclusiv aplice sau lustre si lampi.

In sufragerie, spre exemplu, alegerea corpurilor de iluminat interior ar trebui sa inceapa cu o lustra sau o lampa care sa fie pozitionata in mijlocul tavanului. Desigur, pozitia obiectului decorativ difera in functie de cum e proiectata fiecare sufragerie in parte.

Apoi, pentru pereti, alegem niste surse de lumina care sa nu incarce prea mult camera si sa ofere un aspect cald si placut. Aici putem opta pentru niste lampi de perete sau niste lampi de podea, care sa se si potriveasca frumos in ambianta camerei.

In functie de ambianta unei camere, luminile accentuate ar putea fi folosite pentru a evidentia elementele artistice, iar lampile de masa ar putea fi asezate langa scaune pentru a adauga un alt strat de lumina. Si pentru un plus de relaxare si senzatie de confort, o lumanare nu strica niciodata.

Scopul este de a crea contrast intre lumina din centrul camerei, in jurul perimetrului si in spatiile intunecate dintre ele. Fara unghiuri ceva mai intunecate, totul pare fad si plictisitor. Trebuie sa existe un mix intre lumina si intuneric.

Bucatariile trebuie sa fie luminoase

O incapere in care iluminatul interior este mai important chiar decat ambianta, este bucataria. Spatiul din bucatarie poate fi inundat de lumina prin incastrarea unor spoturi de-a lungul marginii tavanului.

Daca ai masa pozitionata in mijlocul bucatariei, poti opta pentru un corp de iluminat modern, cum ar fi o ghirlanda agatata deasupra mesei - va lumina extraordinar de bine incaperea, fara a ocupa spatiu.

Ia in considerare spre ce directie e orientata camera

Daca ai o camera indreptata spre nord, fara lumina directa a soarelui, va necesita, in general, putin mai multa gandire.

Donna Mondi, designer de interior din Chicago, a instalat corpuri de fixare incastrate de-a lungul perimetrului unui living cu vedere spre nord. Totusi, nu s-a oprit aici. A folosit, de asemenea, lampi de perete pentru a lumina colturile intunecate. Daca sufrageria ta este pozitionata catre nord si te confrunti cu intunericul, poti apela la aceleasi trucuri.

Pentru un dormitor intunecat, recomandam o strategie similara. Poti combina un candelabru central, cu lampi pe noptiera, pentru serile in care citesti.

Lumineaza colturile

Cand ai un colt gol si intunecos il poti transforma printr-un truc simplu: o lampa de podea supradimensionata. Trebuie sa gasesti o lampa care sa fie complementara in materie de finisaj si material cu incaperea in care urmeaza sa o pozitionezi.

Printr-un simplu corp de iluminat, un colt intunecat si pierdut devine instant o parte minunata a designului interior al unei camere.

Nu exagera cu luminile

Adesea, oamenii tind sa exagereze cu corpurile de iluminat. Si cel mai adesea se exagereaza in ceea ce priveste corpurile de iluminat care sunt atasate de tavan.

Pentru cei care lumineaza incaperi mici, sfatul nostru este sa nu foloseasca prea multe corpuri de iluminat in tavan sau cele de tip ghirlanda. Pentru o bucatarie mica, spre exemplu, pot fi folosite corpuri de iluminat sub forma de sfera - astfel, iluminarea va fi uniforma si va lasa suprafetele libere.
Pentru camerele de zi, incearca surse de iluminare subtile precum aplice de perete si lampi de podea.